Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

BLW - Hozzátáplálás

Nálunk a hozzátáplálás egy nagyon magától alakuló folyamat volt. Hatalmas segítség volt benne, hogy az igény szerinti szoptatás ISZSZ megismerésével minden táplálással kapcsolatos nyomást elengedtem. Egyszerűen nem érdekeltek a "mennyit eszik" "milyen pépet kell ennie ennyi idősen" "el kell kezdeni hamar a kóstoltatást, mert rossz evő lesz" és hasonló okosságok. Tudtam, hogy az anyatej a legfontosabb és ameddig hízik és nő addig nincsen gond. A bolti pépeket amúgy sem igazán pártoltam. Mivel semmit nem erőltettem ezért hamar rá kellett jönnöm mindkét gyermekemnél, hogy a legjobban azt szeretik, ha maguk majszolhatnak vagy kóstolgathatnak, a pépeket csak nagyon mértékkel ették meg. Nálunk kb 1éves korukig a fő tápanyag forrás az anyatej volt és emellett csak eszegettek. Abszolút nem zavart, hogy "rossz evők" tudtam, hogy amire szükségük van, azt úgyis megeszik, én pedig kínáltam őket minden féle finommal. Nagyon érdekes volt egyébként, hogy néha a husi kellett nekik napokig vagy hetekig, utána a szénhidrátot ették jobban volt amikor  a gyümölcs zöldség volt a preferált. Ebből arra következtettem, hogy az ő szervezetük tudja mi az ami kell és nagyon jó volt hagyni, hogy választhassanak. Később egyébként a szopi elhagyásával nagyon megnőtt az étvágyuk!

Szóval én akkor a BLW fogalmát még nem ismertem, de azon szerencsések közé tartoztam, akik megtapasztalhatták. Tudom, hogy rengeteg rokon és védőnő ad tanácsot, de bíztatlak titeket arra, hogy járjatok utána magatoknak, hogy ez az időszak élmény legyen és ne pedig nyomasztó és görcsös, hogy "miért nem eszik???"

Itt pedig szeretném nektek a BLW fogalmát kicsit közelebb hozni egy szakértő segítségével! Timi lenyűgöző munkát végez a BLW, az egészséges táplálkozás és a testmozgás fontosságának bemutatásával! Nem is volt kérdés, hogy őt kell megkeresnem ide! 

BLW
Habár a BLW (Baby Led Weaning), magyarul igény szerinti vagy falatkás hozzátáplálás sokak számára újdonságként vagy furcsaságként hat, valójában ez az, amit hagyományos hozzátáplálásnak tekinthetnénk – szemben csupán az elmúlt pár évtizedben uralkodóvá váló pürés-kanalas módszerrel. Ez utóbbi egyébként egy olyan korból maradt meg, amikor a csecsemők elválasztását és hozzátáplálását egyidőben kívánták megkezdeni, lehetőleg minél korábban, akár a baba pár napos/hetes korában, amikor tényleg csak püré és etetés formájában történhetett ez meg. Mára azonban világszerte a hat hóig tartó kizárólag szoptatás (hiányában tápszer) a javasolt – ezt azonban az elmúlt években még mindig nem követték le a hozzátáplálási ajánlások (megszokásból, a bébiétel-gyártók lobbierejéből, stb.). Pedig nem véletlen tapasztalja olyan sok szülő azt, hogy a hozzátáplálás harccá és sorozatos kudarcélménnyé változik, amikor a baba elutasítja a kanállal történő pürés etetést (és jön ilyenkor a tukmálás, könyörgés és szájzár); hiszen 6-7 hónapos korukra a babák teljesen természetesen érnek meg arra, hogy önállóan vegyék ki részüket a családi étkezésekből – igen, azokból az ételekből, amelyeket (az ideális esetben változatosan, egészségtudatosan, kiegyensúlyozottan) a család is fogyaszt. Ahogy a babák önállóan fordulnak át a kellő időben hasról-hátra, kezdenek el kúszni-mászni vagy járni, ugyanígy lenne ez az önálló étkezéssel is. Ha ebben a természetes  folyamatban támogatjuk őket azzal, hogy biztosítjuk számukra az ételek, a textúrák, a formák, illatok, ízek és a közös családi étkezések örömének felfedezését, akkor mi is meglepődve tapasztalhatjuk: a hozzátáplálás a család minden tagja számára egy szórakoztató, kellemes kaland lehet, és hogy „jó evő”, azaz az új ízekre és ételekre nyitott gyereket „nevelni” nem lehetetlen küldetés. Ebben lehet szerintem az első hónapokban egy hatalmas segítség a BLW. – Okos Tímea Kitti

Ajánlom a további nézelődéshez a témában Timi instáját, ahol rátaláltam és a weboldalát a sablonmentes.hu vagy további cikkekhez a sablonmentes.blog.hu  oldalt. 

Remélem hasznos volt és várjátok a következő érdekességet! :)

Keresés