Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért robbant be újra a köztudatba a mosható pelenka?

 

A mosható pelenka volt régen az “alapértelmezett” pelenka, amíg nem jött az eldobható, egyszer használatos alternatíva. A praktikussága miatt olyan hamar elterjedt, hogy néhány évtized alatt teljesen kiszorította az elődeit.

Az eldobható pelenka, viszont ilyen rövid idő alatt is nagyban hozzájárult a világunk mai problémáihoz. A fogyasztó társadalom mai és jövőbeli egyik legnagyobb gondja a szemét termelés. Az eldobható pelenka elhagyása nem fogja megoldani a problémát de sok kicsi sokra megy! ;)

Nézzünk meg pár megdöbbentő adatot!

– Egy gyermek a szobatisztaságig nagyságrendileg kb. 7000 pelenkát használ el, ami körülbelül 1 tonna szemetet eredményez!

– Anyagilag (persze függ pelenka márkától stb) ez 400 000- 500 000 forintot jelent.

– Az eldobható pelenka lebomlása több mint 100 év. (egyesek szerint többszáz év) A lebomlás során is környezetkárosító anyagokra bomlik. Vehetünk persze könnyen lebomló vagy természetes anyagból készült eldobható pelenkát, ami részben vagy egészben vegyszer mentes, de ezek jóval drágábbak.

Manapság az úgynevezett modern mosható pelenkázás nyer egyre nagyobb teret magának. Rengeteget fejlődött az utóbbi években, tucatnyi típusa és márkája van.

Nem is gondolnád mennyi előnnyel jár!

– Bőrbarát: A mosható pelenka külső, olyan pórusos anyagból készül, ami megfelelően nedvességzáró de jól szellőzik. Nem fülled be a babapopsi, pont ezért a pelenkakiütés és popópirosodás sokkal ritkább! (én is tapasztaltam, mikor átálltunk, pár nap alatt elmúlt a pelenkakiütés )

– Egészség: nem szeretem becsmérelni az eldobhatóst hiszen sokan használjátok én is használtam, de muszáj megjegyezni, hogy a mosható pelenka jobban szellőzik, így a kisfiúk heréinek is előnyösebb választás, hogy ne melegedjenek be nagyon a pelusba. A benne lévő szintetikus nedvszívó zselé mérgező és sajnos előfordul, hogy kijön (saját tapasztalat  :( )

– A baba bőre olyan jól érzi magát, hogy általában nem igényel popsikrémet! Természetesen betegség, fogzós pisi vagy kaki esetén kipirosodhat, illetve érzékenyebb bőrű babák néha csak a természetes anyagú betéteket bírják. Ilyenkor be kell kenni ugyanúgy. (Nálunk a másfél éves babámra eddig fél doboz, normál méretű popsikrém fogyott úgy, hogy minden bibire is azt kenek :))

– Nálunk már régóta nincs nedves popsitörlő se, az is egy olyan dolog, amit bármilyen puha ronggyal (mosható popsitörlő) és egy kis vízzel vagy olajos vízzel helyettesíthetünk, de ha tehetjük legjobb a popsit kaki után csap fölött leöblíteni :)

– Anyagiak: egy gyerek pelenkázása eldobóssal megközelítőleg fél millió forint, ez egy viszonylag alsó becslés. Mosható pelust nagyon nagyon olcsón is meg lehet oldani. Ha valakinek nincs pénze vagy nem akar rá költeni, én állítom, hogy 20-50 000 körül vígan megoldhatja (nem kell drága betét egy régi törölköző szétvágva és beszegve tökéletes, kell néhány kínai külső és olcsó mosópor, én amúgy a gyerek esti fürdetővizében öblítem a pelusokat az is számíthat :) Összességében azt mondom, hogy rengeteg drága pelus és pazarló mosás kellene ahhoz, hogy az eldobóst összességében megközelítse árban, arról nem is beszélve, hogy szuper pelusokat lehet venni használtan és a saját készletet eladva egy része visszajön a pénznek :) Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy készlet több gyereket is kiszolgálhat! Nekem a második gyermekemnél nem is kellett pelenkára költenem egyáltalán! 

– Átálláshoz jó módszer lehet, ha veszel néhány darabot, majd minden hónapban a használatukkal “spórolt” eldobhatós pénzén még néhányat, így nem kell egyszerre nagy összeget befektetni és könnyebb megbarátkozni is vele fokozatosan :)

– A végére a legjobb: MINTÁK! annyira szuper, aranyos, szép és cuki, hogy nehéz ellenállni (vigyázat függőséget okozhat!) Ezenkívül nagyon jó közösségeket kovácsol össze :) Sok barátnőt szereztem mosható pelenkázásról szóló közösségekben, remélem itt is összegyűlnek hasonló gondolkodású, kedves szülők!

 

Keresés