Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mosiszótár

Mosiszótár

Ha friss érdeklődőként nekiállsz utánajárni a mosható pelenka megismerésének, előfordulhat, hogy már a terminológia kifog rajtad! :D Nem kell megijedni, mindenki így kezdi! :P Itt összeszedtem nektek egy alap mosiszótárt, hogy legyen hova visszatérni, ha valahol szembejön egy fura kifejezés a mosimami fórumokon :D Talán lesz olyan, amit a szómagyarázat után sem tudsz még elképzelni, de ne aggódj a moshatópelenka videótanfolyamokban természetesen minden bemutatásra kerül: https://elszantmamik.hu/miert-mosizzak-140

Ha mégis szeretnél magad bogarászni, akkor érdemes átfutnod a www.facebook.hu/kezdomosi galériát!

Alap szótár a mosihoz :) 

 

Tetra= textil (pamut) pelus, az a hagyományos böfiztető kendő :D nagyon számít a minőség, mert a jók sokkal többet szívnak! (pl. ikeás, t-tomi) nagyon gyorsan szárad és "kifőzhető" pl vírus után

Prefold= olyasmi mint a tetra, csak több rétegű és középen vastagabb mint a széleken. Könnyű a pelusba hajtani nagyon sokat szív, több méret is van.

Prefitartó = prefold tartó fül, a pelenkába elöl és/vagy hátul lehet ilyen kis fül amibe beleillesztve a tölteléket (betét, prefold, tetra) nem csúsznak el olyan könnyen. Én személy szerint nem vettem észre sok különbséget vele vagy nélküle, illetve fiúknál az első fül nem olyan praktikus. (esetenként kivezetheti a pisit, akkor érdemes fölé helyezni a betétet)

Snappy: csak néhány módszernél használatos, olyan kapocs, amivel a babára hajtogatott tetrát vagy prefoldot rögzíteni lehet

Combszárny/ dupla combgumi, védőgátként is emlegetik: Néhány pelus ilyennel rendelkezik, ez kifejezetten hasznos lehet, pl vékonycombú babánál vagy anyatejes kaki benttartásánál. Az a szerepe, hogy könnyebben jobban illeszkedjen combra. Fontos, hogy ettől függetlenül a combszárny nélküliek is tökéletesen illeszkedhetnek! :)

Stripping/ ammóniamentesítés: röviden annyi, hogy a pelusokban felhalmozódhat az ammónia vagy különböző lerakódások, amit el kell távolítani néha.

Külső: szinte mindig PUL (poliuretán) vagy esetleg gyapjú külső (de azt akkor kiemelik) ezek a vízzáró rétegek pelusozáskor

Belső!!!= sokan keverik de ez mindig olyan "nadrágpelenka" fazon, aminek az egésze nedvszívó. (olyan mint egy eldobható pelus frottír anyagból) erre mindig kell még egy külső (a többi belevalóra pl betét, tetra nem mondják hogy "belső")

Zsebes pelus= olyan pelus amire egy szárazontartó anyagú zseb van varrva és ebbe lehet beletenni a betétet.

Gyapi= gyapjú külső, ezt lanolinozni kell időnként ettől lesz víztaszító

Leszoktató bugyi: ez sokféle lehet, de az a lényege, hogy bugyi fazon és csak a becsurranó pisit bírja el, azért hogy a gyermeknek ne legyen pelus érzete, így talán könnyebben szól, ha kell neki pisilni :)

Úszópelus= fürdésre alkalmas, annyi a lényege, hogy a kakit ne engedje ki ha becsúszik :D Sokan sima zsebes pelust használnak erre a célra. Ha valaki nem is mosizik, legalább az eldobható úszópelenkát mindenképpen érdemes ilyenre cserélni! :)

AIO= all in one pelus, vagyis minden egybe van varrva ami kell, csak felrakod mint egy eldobhatóst és kész

AI2= olyan pelus, amiben rögzíteni lehet a betétet a külsőbe pl patentozva. Így jobban variálható és könnyen összerakható, gyorsan szárad és nem mozdul el a belevaló! :)

SIO= snap in one, igazából ez egy AI2 itthon nem nagyon használják ezt a kifejezést

Csónakos pelus= maga a pelus sima (pl pamut) anyagból készült és ebbe egy pul anyagú csónakot kell bepatentolni és abba jön a belevaló. Ezt volt a legnehezebb leírás alapján elképzelni :D

Booster/ turbózó betét= olyan vékony betét, amit pluszba teszel a pelusba, hogy még tovább bírja, bármibe be lehet tenni. Önmagában nem elég a pelusba.

OS/one size/egyméretes= ez az egy méret jó szinte az egész pelenkás korszakra (nincs külön S,M,L stb) a méretet vízszintes patentsorokkal lehet állítani, de vigyázat van olyan méretes pelus ahol szintén lehet pluszba patentsorral is méretet állítani. A tévhittel ellentétben szinte soha nem jó az egyméretes az újszülöttekre. Az újszülöttekre újszülött méretű vagy S-es pelust kell adni J

Méretes pelus= amiből különböző méretek vannak (S/M/L vagy 1/2/3 stb) Van olyan márka aminek van méretes pelus fajtája is és egyméretes is szóval ez nem feltétlenül márka függő

Szárazontartó= olyan anyagú réteg, ami elvezeti a nedvességet a baba popójától a pelus belsejébe így nem nyirkos a popsi. Nagyon sokféle lehet. Van olyan betét, aminek ilyen a teteje, van olyan pelus aminek ilyen a zsebe, van olyan, hogy csak egy vékony anyagdarab amit rá kell tenni a pelusra stb.

Kakifogó papír= olyan vékony "papír" darab ami a kaki nagyját megfogja így könnyebb tisztítani a pelust. Van ami a wcben lehúzható van ami mosható. Pl a bolti nedves törlőkendők is teljesen jók erre a célra kimosva és többször is használhatók :) Sokszor a szárazontartó réteg is megfelel, mert könnyű mosni (pl ha polár anyag)

Minky= ezt azokra a pelusokra használják amiknek puha szőrös a külső borításuk (pul réteg külseje)

WAHM= work at home mom, vagyis olyan anyukákra használják itt, akik otthon pelust varrnak. Nagyon szuper magyar kézműves pelusok vannak!

Remélem tetszett ez a rész is! :) Ha még kérdésed van, nézd meg melyik videótanfolyam lenne számodra a leghasznosabb:

https://elszantmamik.hu/miert-mosizzak-140

https://elszantmamik.hu/hogyan-mosizzak-139

illetve továbbra is keress bátran a közösségi média oldalaimon! :)

Keresés